www.acharnespress.gr
Financial Markets Wall Street
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές – Αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street

Κοινοποίηση

Μικτές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (2/1) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Σε παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% υπόκεινται πλέον από χθες, 1η Ιανουαρίου, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες με τζίρο άνω των 750 εκατ. Ευρώ.

Ακόμη και οι δύσπιστοι, αναγνώρισαν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο ως ένα μεγάλο βήμα προς μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη. Ο φορολογικός συντελεστής, τουλάχιστον 15% επί των εταιρικών κερδών, θα μπορούσε να αυξήσει έως και 220 δισεκατομμύρια δολάρια τα ετήσια φορολογικά έσοδα, παγκοσμίως.

Η ιστορική συμφωνία, που συνυπέγραψαν τελικά 138 χώρες πριν από τρία χρόνια, τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Συμμετέχουν και χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι για τις πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα νησιά Μπαρμπέιντος, που είχαν προηγουμένως εταιρικό φορολογικό συντελεστή περίπου 5,5%.Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Κίνα, αν και υποστήριξαν τη συμφωνία το 2021, δεν συμφώνησαν α-κόμη να εφαρμόσουν τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Σε εγχώριο επίπεδο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των κατα-θέσεων ήταν αρνητική το Νοέμβριο του 2023 ενώ, την ίδια περίοδο, καταγράφηκε αύξηση της χρη-ματοδότησης του ιδιωτικού τομέα κατά 792 εκατ. Ευρώ. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτι-κού τομέα παρουσίασαν μείωση κατά 904 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2023, έναντι μείωσης κατά 2.143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 2,4% από 2,5% τον Οκτώβριο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,05%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,29%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,95%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,56% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,26%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 70 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1307,63 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,12%.

Ομόλογα

Μικρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώ-νης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,05%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 bps στο 3,70%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 4 μονάδες, στο 3,01% ενώ η α-πόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,08%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η βύθιση πλοίων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα από τις ΗΠΑ και η αποστολή πολεμικού σκάφους του Ιράν στην περιοχή αυξάνουν τις εντάσεις καθώς τα πλοία εξακολουθούν να αποφεύγουν τη βασική οδό ναυσιπλοϊας.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζε άνοδο κατά 0,16%, στα 71,65 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχα κέρδη 0,13%, βρίσκεται στα $ 77,14.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0957 δολ./ευρώ.

Παντελής Μάνος

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γεωργιάδης για τα F-35: Η υπεροπλία που δίνει το αεροσκάφος είναι αδιανότητη

Αχαρνές: Έπιασαν 42χρονο για διακίνηση ναρκωτικών – Βρέθηκαν 430 γραμμάρια ηρωίνης

Μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας – Προ των πυλών η επιδρομή του Ισραήλ