www.acharnespress.gr
Gera
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεραπετρίτης για Μπελέρη: «Επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας αν εκπέσει του αξιώματος»

Κοινοποίηση

«Παράνομη» χαρακτήρισε την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι «παραβιάζει το κράτος Δικαίου».

Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε, μιλώντας στη ΕΡΤ, ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες όχι μόνο για την απελευθέρωση αλλά και την ορκωμοσία, επισημαίνοντας ότι αυτές οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση.

«Με τον τρόπο που λειτουργεί η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της» σημείωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας ότι τυχόν έκπτωση του Έλληνα ομογενή από το αξίωμά του θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση του κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη για να καταλήξει ότι η ένταση που δημιουργείται δεν είναι καθόλου ωφέλιμη για την γειτονική χώρα.

Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
|Ο υπουργός Εξωτερικών όπως ήταν φυσικό ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν.

«Στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια σχέση εκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δεν είναι κάτι εύκολο να συμβεί δεδομένου του γεγονότος ότι οι διαφορές οι οποίες υφίστανται είναι εξαιρετικά κρίσιμες και σύνθετες και πολλές φορές βαραίνει τις σχέσεις».

«Θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση και από τις δύο ηγεσίες να υπάρξει μια ειλικρινής προσέγγιση» σημείωσε σχετικά.

Αναφορικά με το θετικό κλίμα που επικρατεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν επισήμανε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.

«Αυτή την στιγμή έχουμε δύο ορόσημα: τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα μέσα Σεπτεμβρίου όπου εκεί θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπιών, με τις ηγεσίες, και ένα δεύτερο ορόσημο, προς το τέλος του έτους, όπου θα έχουμε το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας με μία διευρυμένη σύνθεση», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι θα υπάρξει μια σημαντική προεργασία.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν μία διαφορά
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε την συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης και άρα έχουμε την ευθύνη και τη λογοδοσία για το πώς πηγαίνει το ζήτημα αυτό» είπε, αποκαλύπτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και πριν την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Και όπως πρόσθεσε, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το που θα γίνει η συνάντηση ωστόσο, όπως είπε, «αυτήν την στιγμή η ειλικρινής σχέση που έχει αναπτυχθεί μας επιτρέπει να λύσουμε κάποια ζητήματα τα οποία ανακύπτουν όχι πάντα με τις ευθύνες των κεντρικών κυβερνήσεων. Έτσι αποσυμπιέζεται η κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να προβούμε σε λεκτικές ή άλλης μορφής εντάσεις».

Απαντώντας για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια μόνη διαφορά και η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς».

«Η δική μας διάθεση είναι να πιάσουμε και αυτή την σημαντική υποκείμενη διαφορά». Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να βαδίσουμε πάνω σε αυτό το μονοπάτι των τελευταίων μηνών», το οποίο χαρακτήρισε ως μονοπάτι καταλλαγής και ηρεμίας στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δωρεάν Rapid Test την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Αχαρνών