Ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε με σαφήνεια την απόφασή του για το έργο τέχνης που απεικονίζει την ελληνική σημαία σε ροζ χρώμα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Την ξεκάθαρη στάση του σχετικά με το ζήτημα της ροζ ελληνικής σημαίας στην έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
«Και ως άνθρωπος και ως πολίτης και ως ακαδημαϊκός έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω κάθε μορφή ελευθερίας της τέχνης και της έκφρασης» τόνισε.
Ιδίως ως προς την ελευθερία της τέχνης, επισήμανε πως περιλαμβάνει και να είναι αιχμηρή ή και επιθετική.
Ειδικότερα για το ζήτημα που προέκυψε, σημείωσε πως πρέπει να διαχωρίσουμε τα πράγματα σε σχέση με το περιβάλλον τους. Όπως διευκρίνισε, θα δεχόταν το συγκεκριμένο έργο είτε σε ένα μουσείο, είτε σε μία γκαλερί, είτε στο σπίτι του και έσπευσε να σημειώσει: «Εδώ ομιλούμε για την ανάρτηση ενός εκθέματος στο προξενείο».
Επισήμανε πως η διαφοροποίηση είναι ότι πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους και δη για τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προσέθεσε ότι το προξενείο, αντίθετα με ένα μουσείο, με μια γκαλερί, οφείλει να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα της χώρας, καθώς και να εξυπηρετεί τους Έλληνες της Διασποράς, υπογραμμίζοντας πως κατά τούτο θα πρέπει να έχει ένα χαρακτήρα όσο πιο ουδέτερο γίνεται.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το προξενείο δεν είναι γκαλερί και δεν είναι χώρος προορισμένος για έκθεση.
Περαιτέρω, υπογράμμισε πως το ζήτημα δεν συνδέεται με τον αρχηγό του κόμματος Νίκης, τον κ. Νατσιό. «Η οδηγία που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ομόθυμα ήρθε πολύ πριν από την τοποθέτηση του κ. Νατσιού» ανέφερε.
Όσον αφορά το ζήτημα αν μπορεί το προξενείο να φιλοξενεί έργα τέχνης, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως βεβαίως και μπορεί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως θέματα που αφορούν σύμβολα και εμβλήματα της χώρας, τα οποία είναι εντός του σκληρού πυρήνα του κράτος, πρέπει να φέρονται ακέραια.