www.acharnespress.gr
4o Gel Aharnon
ΑΧΑΡΝΕΣΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο μοναδικές τοιχογραφίες από τους μαθητές του 4ου ΓΕΛ για το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Δήμου Αχαρνών

Κοινοποίηση

Στα πλαίσια του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2024 που διοργανώνει ο Δήμος Αχαρνών (Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας και Τμήμα Πολιτισμού, Προγραμμάτων και Δράσεων) για την προβολή του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Αχαρνών ανταποκρινόμενοι στη πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας για συμμετοχή στη φετινή εικαστική δραστηριότητα γκράφιτι με τίτλο: «Ζωγραφίζω τους τοίχους του σχολείου μου με θέματα εμπνευσμένα από το αρχαίο θέατρο» φιλοτέχνησαν σε εσωτερικούς τοίχους του Σχολείου τους, δυο τοιχογραφίες.

Η πρώτη με τίτλο α) «Το αρχαίο θέατρο συνομιλεί με το σύγχρονο» με τα αρχαία αγάλματα και τους κίονες με τον κισσό να παραπέμπει στη Διονυσιακή λατρεία και η δεύτερη με τίτλο β) «Εμπνεόμαστε δημιουργικά από το αρχαίο θέατρο» με πηγή έμπνευσης τα έργα των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών.

Τα δύο έργα, ως εξερεύνηση της αισθητηριακής διάστασης της αρχαιολογίας και του αρχαίου δράματος, «εισβάλουν» με τη ζωντάνια τους και το νεανικό δυναμισμό τους στην καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εγγράφουν στο υποσυνείδητο τους τη μνημειακή ταυτότητα της πόλης των Αχαρνών, ενός δήμου με ιστορία χιλιάδων χρόνων και συμβάλλουν ενεργά στην οικειοποίησή της.

Τα έργα των μαθητών δεν ανακαλούν απλά τα μνημεία ως αρχιτεκτονήματα και το θεατρικό λόγο ως μίμηση πράξης με θέμα τον έρωτα, αλλά συνιστούν παραγωγές μιας pop κουλτούρας ταιριαστής με την ηλικία τους. Παράθυρα και γέφυρες με το παρελθόν. Πανέμορφες εικαστικές ποιητικές δημιουργίες που σφύζουν από ζωή, ξεχειλίζουν από χρώματα και παραπέμπουν σε ποιήματα του Καβάφη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, της Δημουλά, απόσταγμα των μαθητών από τη διδασκαλία της λογοτεχνίας.

Ο Διευθυντής του 4ου Λυκείου Αχαρνών Κωνσταντίνος Παπακώτσης, καθώς και οι υπεύθυνες καθηγήτριες Βασιλική Γιολδάση και Σοφία Παπαχριστοφίλου, υπό την καθοδήγηση των οποίων οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοτέχνησαν τις τοιχογραφίες, προσκαλούν την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 12.00 μ.μ. έως 14:00 μ.μ. όσους επιθυμούν να τις θαυμάσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους μαθητές για την έμπνευσή τους (Εχίνου & Χαλκίδος (περιοχή Άγιος Πέτρος – Αχαρναί). Τηλ. επικ. 2102403166.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από Τετάρτη 17 Απριλίου έως και Παρασκευή 26 Απριλίου, τα έργα όλων των Σχολείων που συμμετείχαν στη δημιουργία γκράφιτι θα εκτεθούν σε φωτογραφική αποτύπωση στην αίθουσα Εκθέσεων του Δημαρχείου όπου θα φιλοξενηθεί και η έκθεση κόμικς «Oresteia Reversed» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με θέματα εμπνευσμένα από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια, ανοικτή για το κοινό. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης η Athens Comics Library, η Ι.Λ.Ε.Α. και το «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ»: Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών.

Είσοδος ελεύθερη.

Ωράριο επισκέψεων:

Τετάρτη 17 Απριλίου. Τελετή έναρξης . Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ

Πέμπτη 18 Απριλίου Πρωί 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

Παρασκευή 19 Απριλίου Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ

Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ

Δευτέρα 22 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ

Τρίτη 23 Απριλίου. Πρωί :10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ

Τετάρτη 24 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ

Πέμπτη 25 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ

Παρασκευή 26 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ

Τελετή Λήξης. Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ

Τηλέφωνο επικοινωνίας Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας : 210 2322878

Προσεχώς θα αναρτηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με τις παραστάσεις των Σχολείων που συμμετέχουν και τις παράλληλες δράσεις (εικαστικό εργαστήριο στα πλαίσια της έκθεσης «Oresteia Reversed» και θεατρικό δρώμενο με θέμα τις «Ευμενίδες» από την Ορέστεια του Αισχύλου ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο, τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε μέτρα

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την «Μάχη της Κρήτης»

Ένα ονειρικό γκράφιτι από το 1ο Δημοτικό Αχαρνών για το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος