Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα καθιερώσει τον Προσωπικό Αριθμό πολίτη, μέσα στην άνοιξη συγκεκριμένα, ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Πρόκειται για το ένα μοναδικό νούμερο το οποίο έρχεται να βοηθήσει τον πολίτη να έχει μία εικόνα σε σχέση με το Δημόσιο αντί για τέσσερις διαφορετικές εικόνες, τέσσερις αριθμούς που έχει σήμερα, τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό της ταυτότητας και τον αριθμό στο Μητρώο Πολιτών, όπου λάθη στα ονόματα, στα μας, στον τόπο γέννησης, έχουν ως αποτέλεσμα, περιπτώσεις όπου οι πολίτες χρειάζεται να πάρουν ένα πιστοποιητικό, να βγάλουν μια νέα ταυτότητα, να εξυπηρετηθούν στον ΕΦΚΑ και να μην μπορούν λόγω των προβλημάτων στα μητρώα αυτά.
«Ο προσωπικός αριθμός λοιπόν έρχεται και συνδέει οριζόντια αυτά τα μητρώα, διορθώνουμε και αυτά τα λάθη και πλέον δεν θα ξαναταλαιπωρήσουμε τον πολίτη. Το επίσημο μητρώο του κράτους είναι το Μητρώο Πολιτών το οποίο διατηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών.(…) Με τον προσωπικό αριθμό κάνουμε την αντιστοίχιση αυτή, μία φορά διορθώνουμε ό,τι ασυμβατότητα υπάρχει και πλέον δεν ξαναταλαιπωρούμε τους πολίτες. Την ώρα αυτή είμαστε στη φάση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Αυτό προβλέπει για να ισχύει ο προσωπικός αριθμός και μέσα στην άνοιξη πλέον με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό μας προγραμματισμό επιτέλους τελειώνουμε» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα δίνεται σε κοινή χρήση η νέα λειτουργία του Ψηφιακού Βοηθού, του myGov.gr, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα.
«Γράφεις, Θέλω μια ληξιαρχική πράξη γάμου και αμέσως μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σου απαντάει, Βεβαίως, είναι έτοιμη στη θυρίδα σας, στη θυρίδα του πολίτη myGov.gr, δηλαδή πλέον χωρίς να κάνουμε κανένα κλικ. Απλά γράφοντας σε φυσική γλώσσα τι θέλουμε να κάνουμε, παίρνουμε το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή στη θυρίδα και αυτό για όσο καιρό ακόμα θα έχουμε πιστοποιητικά. Γιατί το πιο ενδιαφέρον και καινοτόμο, κατά την άποψή μου, είναι πλέον η διαδικασία στην οποία μπαίνουμε προκειμένου να νομοθετήσουμε την κατάργηση βασικών πιστοποιητικών. (..) Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε πάρα πολλά από τα πιστοποιητικά τα οποία σήμερα υπάρχουν. Και δεύτερον, αυτά τα όποια πιστοποιητικά μείνουν να μπορούν να εκδοθούν πλέον και μέσω του Ψηφιακού Βοηθού» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Ακόμα, ο Υπουργός προσέθεσε ότι εδώ και μία εβδομάδα περίπου πλέον κινήθηκε η νέα διαδικασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να σταματήσει να γίνεται η επίδοση σε χαρτί. «Εδώ και λίγες μέρες αυτές οι επιδόσεις, δηλαδή η κλήση σε μάρτυρα, η λιπομαρτυρία και οι ποινικές διαταγές, γίνονται πλέον σε κάποια βασικά δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για αρχή και σε όλη την Ελλάδα σε λίγο διάστημα, μόλις δούμε ότι δουλεύει σωστά το σύστημα, ηλεκτρονικά. Με αυτό τον τρόπο κανείς δεν θα χρειάζεται να ψάξει κάποιον για να του δώσει τέτοιου είδους χαρτιά και επίσης απελευθερώνουμε 700 σχεδόν αστυνομικούς, οι οποίοι κάθε μέρα έκαναν αυτή τη δουλειά» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Στο ζήτημα των υποδομών Ευρυζωνικότητας και των μεγάλων έργων που έχουν μπει ήδη σε τροχιά για την αναβάθμιση των σταθερών συνδέσεων, ο κ. Παπαστεργίου, επισήμανε τα εξής. «Εκεί που υστερούμε και θέλει πολλή δουλειά και πλέον οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κι εμείς ως υπουργείο, αλλά και οι πάροχοι είναι στις σταθερές επικοινωνίες. Εκεί πέρα βάζουμε πλέον έναν πολύ φιλόδοξο στόχο σε ένα ενάμιση χρόνο από τώρα να είμαστε κανονικότατα στον μέσο όρο της Ευρώπης, δηλαδή πάνω από τα 100 – 150 Mbps. Την ώρα αυτή μας μετράνε κάτω από τα 50 και αυτό είναι πρόβλημα. Είναι δύο πράγματα θεωρώ. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις από όλους τους παρόχους και το δεύτερο είναι ότι πιθανώς η κοινωνία ακόμα δεν έχει διαπιστώσει ή δεν έχει προκύψει η ανάγκη να πάει σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Τρέχουν όμως και πολύ σημαντικά προγράμματα την ώρα αυτή από τη μεριά του κράτους για την ανάπτυξη ευρυζωνικότητας, κυρίως στις περιαστικές περιοχές. Ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται Ultra-Fast Broadband έχει ήδη ξεκινήσει, είναι 700 εκατομμύρια πρόγραμμα, δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι προκειμένου πλέον να φτάσουν παντού οι οπτικές ίνες. Και το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι να επιδοτήσει την τοποθέτηση οπτικών ινών στα κέντρα των πόλεων και εδώ με δύο προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Smart Readiness που τρέχει ήδη και χρηματοδοτεί την τοποθέτηση οπτικών ινών στις πολυκατοικίες, δηλαδή περνάει η οπτική ίνα απ’ έξω, αλλά μέσα πώς θα φτάσει, ποιος θα πληρώσει. Πληρώνει το πρόγραμμα. Και το δεύτερο που θα’ ρθει σε μερικούς μήνες με 80 εκατομμύρια, είναι πλέον το voucher, για να μπορεί να πληρωθεί η διαφορά από μία απλή σύνδεση σε μία ευρυζωνική οπτικής ίνας σύνδεση για σπίτια και επιχειρήσεις».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσέθεσε ακόμα πως εδώ και περίπου 15 μέρες η χώρα επίσημα πλέον και με νόμο του κράτους δημιουργεί μία εθνική αρχή για την κυβερνοασφάλεια.
«Θα μπορούσε όχι μόνο το ελληνικό δημόσιο, ο στρατός ή κάποια άλλη υπηρεσία να δεχτεί κυβερνοεπίθεση και να διαρρεύσουν δεδομένα, αλλά και μία ιδιωτική εταιρεία να την πατήσει. Και η Ευρώπη επίσης με μία καινούργια οδηγία, έρχεται και λέει ότι πλέον για να είμαστε ασφαλείς σε έναν κόσμο ο οποίος διασυνδέεται όλο και περισσότερο, θα πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο για κυβερνητικές πηγές ή για τις τράπεζες, αλλά να θωρακίσουμε δύο χιλιάδες φορείς και κρίσιμες υποδομές. Δηλαδή, τι θα γίνει αν αύριο το πρωί δεχτεί μία ομαδική συντονισμένη επίθεση μια χώρα που της χτυπάνε διυλιστήρια, μεταφορές, αλυσίδα τροφίμων, χημική βιομηχανία. Όλα αυτά δεν είναι σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, παρότι ως τέτοια τα βλέπουμε μερικές φορές σε ταινίες, αλλά θα μπορούσαν αύριο μεθαύριο να είναι μια πραγματικότητα μιας νέου τύπου επίθεσης σε μια χώρα. Για να είμαστε λοιπόν ασφαλείς στήνουμε αυτόν τον νέο μηχανισμό, την εθνική αρχή, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και ιδιωτικούς φορείς να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις» περιέγραψε ο Υπουργός.
Σχετικά με το πού βρίσκεται η ψηφιοποίηση μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Παπαστεργίου, ανέφερε πως πρώτο, πολύ απλό αλλά και σημαντικό βήμα είναι ότι πριν μερικές μέρες εντάχθηκε στο πορτοφόλι, η ακαδημαϊκή ταυτότητα για φοιτητές και ακαδημαϊκούς. Ακόμα, εδώ και περίπου δύο χρόνια υπάρχουν τα πτυχία πολλών πανεπιστημίων, ψηφιοποιημένα επίσης στο gov.gr, οπότε μπορεί να κατεβάσει κανείς κατευθείαν από εκεί το πτυχίο του.
«Αυτό το οποίο επίσης από τη μεριά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει πολύ ενδιαφέρον είναι το τι επιστήμονες βγάζουμε σε σχέση με την πληροφορική και αν αυτοί φτάνουν. Και είναι ξεκάθαρο πως στην Ελλάδα και τον κόσμο σήμερα οι άνθρωποι που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου της πληροφορικής. Λείπουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη και στην Ελλάδα σήμερα άνθρωποι της πληροφορικής, γι’ αυτό και το κομμάτι της απόκτησης νέων δεξιοτήτων σε ανθρώπους που δεν σπούδασαν πληροφορική είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουμε αναλάβει και φυσικά να τα λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια. Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων Θεωρώ πως είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση αυτή η οποία σήμερα γίνεται στη χώρα. Τεράστια η δουλειά την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης και πάμε να κάνουμε κατά την άποψή μου κάτι τελείως αυτονόητο. Αυτό το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε είναι πως θα έρθουν σοβαρά πανεπιστήμια στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Σχετικά με το περιστατικό στο ΕΚΠΑ όπου έριξαν τον σέρβερ μπλοκάροντας τις ηλεκτρονικές εξετάσεις, ο κ. Παπαστεργίου το χαρακτήρισε «αδιανόητο».
«Δηλαδή, αυτό το οποίο είχα δει τη μέρα εκείνη όπου κάποιο σωματείο η κάποιος υπάλληλος αποφασίζει ότι θέλει έτσι να εκδηλώσει την όποια διαφωνία του, θεωρώ πως δε χωρά στην κοσμοθεωρία, τουλάχιστον τη δική μου. Είναι αδιανόητο και θα πρέπει όντως τα πανεπιστήμια εκτός των άλλων να θωρακίσουν τα συστήματα έτσι ώστε να μην μπορεί ο καθένας σήμερα να πάει να κλείνει το σέρβερ, αύριο να βάζει ένα στικάκι και να παίρνει πράγματα. Άρα θέλουμε αρκετή δουλειά. Προφανώς και θωρακίζεται το σύστημα και προφανώς υπάρχουν διαδικασίες για την ασφάλεια των συστημάτων. θα πρέπει να δούμε αυτά τα κενά τα οποία υπάρχουν σε διαδικασίες και στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Ερωτηθείς τέλος, αν του ζητούσαν να επιβάλει υποχρεωτικά κάποιο μάθημα στα σχολεία, ποιο θα ήταν αυτό, ο κ. Παπαστεργίου, εξέπληξε με την απάντησή του. «Θα έλεγα τον προγραμματισμό, αλλά ο προγραμματισμός πλέον υπάρχει. Όχι γιατί θα πρέπει να γίνουν όλοι προγραμματιστές, αλλά γιατί ο προγραμματισμός βάζει τη σκέψη σου σε μία λογική σειρά, ότι θα κάνω αυτό κι αν σε αυτή τη συνθήκη αυτό συμβεί, τότε θα κάνω το επόμενο βήμα, αν δεν συμβεί, θα κάνω κάτι τρίτο. Αυτό το οποίο πιθανώς θα πρέπει να δημιουργήσουμε και αυτό μάλλον κοινωνιολογική προσέγγιση πρέπει να έχει, είναι να αναπτύξουμε την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά. Γιατί αν κάτι στο μέλλον θα μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τη μηχανή, από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι αυτό ακριβώς. Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα και κάποια μπορεί να κάνει καλύτερα ή πιο γρήγορα από τον άνθρωπο. Αυτό στο οποίο θεωρώ πως ποτέ δεν πρόκειται να προσεγγίσει τον άνθρωπο είναι η ενσυναίσθηση. Άρα τέτοιου είδους μαθήματα και τέτοιου είδους προσεγγίσεις, οι οποίες θα αναπτύσσουν τέτοιες δεξιότητες στους ανθρώπους και τα παιδιά».
ΠΗΓΗ: ERT