www.acharnespress.gr
αρχείο λήψης 2024 01 10t144537.831
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίσημη επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Αρμενία

Κοινοποίηση

Επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Η επίσκεψη ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ ήδη ο κ. Γεραπετρίτης είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας.

Mετά το το πέρας της συνάντησης με τον Αρμένιο ομόλογό του, Ararat Mirzoyan έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Πιστεύουμε στον διάλογο. Στην Ελλάδα λέμε συνεχώς ότι υπάρχουν τρεις λέξεις ελληνικής προέλευσης που θα μπορούσαν να είναι η λύση για κάθε είδους διεθνή διαμάχη και επιθετικότητα – και αυτές είναι δημοκρατία, διπλωματία και διάλογος. Άρα, ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να είναι σε έναν συνεχή διάλογο».

Μιλώντας για τις συζητήσεις με την Αρμενία δήλωσε ότι «”τα Σταυροδρόμια της Ειρήνης” που παρουσίασε η αρμενική κυβέρνηση είναι μία εφικτή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος. Πιστεύουμε ότι μία ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να αντιμετωπίσει σαφώς τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην οριοθέτηση των συνόρων, να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής ώστε να αποτραπεί η αναζωπύρωση εχθροπραξιών στο μέλλον. Πιστεύω ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει μία σοβαρή, ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε μια λύση στο μέλλον. Η Ελλάδα θα προσφέρει καλές υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο σε διεθνή φόρα, αλλά και στη σχέση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Συνολικά, θεωρώ ότι η αρμενική κυβέρνηση φροντίζει για την ευημερία και τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βρει μια λύση που θα είναι όχι μόνο προς όφελος του αρμενικού λαού, αλλά και μια ρεαλιστική λύση για τη βιώσιμη ειρήνη».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και στη βούληση των δύο πλευρών σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας.

«Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που έχουν σφυρηλατηθεί στα βάθη των αιώνων» είπε. Αναφορικά με την ΕΕ δήλωσε ότι «στηρίζουμε την εμβάθυνση των σχέσεων με το Ερεβάν και την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ, μέσω της EUMA (EU Mission in Armenia). Η Ελλάδα θα εργαστεί για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου ΕΕ-Αρμενίας και την παροχή τεχνογνωσίας την οποία έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια ως ένα από τα παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη:

«Με την Αρμενία, συνεργαζόμαστε στενά και εποικοδομητικά στο πλαίσιο περιφερειακών και Διεθνών Οργανισμών. Στηρίζουμε το αίτημα της Αρμενίας για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της UNESCO.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου. Από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Αρμενίας και αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανάγκες που προέκυψαν από τη μαζική, βίαιη, έξοδο πληθυσμού από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Ως υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τάσσεται αναφανδόν κατά της χρήσης βίας, υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης.

Προς τούτο, καλωσορίσαμε την Κοινή Δήλωση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με την οποία ανακοινώθηκε η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.

Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ερεβάν και Μπακού προς την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο. Γνώμονας και των δύο πλευρών πρέπει να είναι η επίτευξη διαρκούς, δίκαιης και βιώσιμης περιφερειακής ειρήνης και η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τάσσεται και το σχέδιο συνδεσιμότητας που παρουσίασε η Αρμενία «Σταυροδρόμια της Ειρήνης», το οποίο θεωρούμε υλοποιήσιμο και συμπεριληπτικό.

Από αυτό το βήμα, τονίζω εκ νέου τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών του εκτοπισμένου πληθυσμού. Προσβλέπουμε στην αύξηση των διμερών συναλλαγών σε όλους τους τομείς και τη σύσφιξη των σχέσεών μας».

ΠΗΓΗ: ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Παπαστεργίου στην ΕΡΤ: Νωρίς μέσα στο 2024 έρχεται ο προσωπικός αριθμός – Πότε θα μπει το internet στο μετρό

Γαλάζιες αντιδράσεις για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ανακοίνωση περί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο με τίτλο «Κατασκευή και Λειτουργία Κομβικού Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας», στην περιοχή με κωδική ονομασία KATSIMIDI/X (1401441), στην ΔΕ Αχαρνών