www.acharnespress.gr
[367049] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ "fostering A Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κ. Μητσοτάκης: Έχετε υποχρέωση οι εργοδότες να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενούς σας

Κοινοποίηση

Στην οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τους μισθούς, την επιστολική ψήφο και την εκπαίδευση εστίασε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνει το Επιμελητήριο, με τίτλο ”Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges”.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ την ίδια στιγμή έθιξε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, μιλώντας για τις αποζημιώσεις.

«Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος στα ζητήματα μισθών και ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι δεν τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο.

«Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενούς σας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα δώσει μεγάλη έμφαση στο αμέσως προσεχές διάστημα:

Μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη διαρκή ανάγκη απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων (με π.
Διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
Μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας γυναικών και ατόμων με αναπηρία.
Δυνατότητα σε συγκεκριμένους τομείς να δουλέψουν στην Ελλάδα εργαζόμενοι από το εξωτερικό, μέσα από διακρατικές συμφωνίες και μέσα από στοχευμένες βίζες (π.χ. για εργαζόμενους υψηλής τεχνολογίας) σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι χρέος της της κυβέρνησης να προχωρήσει σ’ αυτές τις αλλαγές πάντα μέσα από διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και απόλυτη διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις. Προσέθεσε, δε, ότι «όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών, με στόχο να κρατήσουν τη χώρα μας σε μία τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προυπόθεση της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης την άσκηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων παρατήρησε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει πολιτική σταθερότητα, προβλέψιμο ορίζοντα, μειωμένο γιο πολιτικό ρίσκο, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που απορρέουν από τη γεωγραφική της θέση σε μια σειρά από κλάδους, όπως ο τουρισμός η ενέργεια αλλά και η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, αλλά και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό».

Σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα για να μην ψηφίσουν την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. «Τους διαβεβαιώ πως θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε όλοι θα πειστούν πως πρέπει να ψηφιστεί η επέκταση της επιστολικής ψήφου τουλάχιστον για τους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος και στην ερώτηση για το ποιο είναι το όραμα του για το μέλλον της Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «μεταξύ οράματος και σχεδίου προτιμώ το σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο για το που θέλουμε να πάμε τη χώρα και αυτό απαιτεί μια οργάνωση, μια στοχοθεσία, διαχωρισμό ανάμεσα στους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους. Το σχέδιο αυτό καταλήγει σε μια Ελλάδα που θα συγκλίνει και θα ξεπερνάει την Ευρώπη σε πολλούς από τους κρίσιμους δείκτες και θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την δεκαετία της κρίσης. Και θα μπορεί να επιτρέπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το ανώτατο παράσημο της Σαουδικής Αραβίας στον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

To νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό

Ο Κασσελάκης προσκάλεσε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο σπίτι του στις Σπέτσες: «Τα ΜΜΕ μιλούν για “εκδρομή”, εμείς θα έχουμε τριήμερο εργασίας»