www.acharnespress.gr
4076004
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Κλείνουμε την πόρτα της παρανομίας για τα αυθαίρετα

Κοινοποίηση

Εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, με τη νέα κυβερνητική σύνθεση που προέκυψε από τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κυρίως στην πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα τεθεί επί τάπητος, ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο.

«Να ευχηθώ υγεία και δύναμη. Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: σημαντικές μεταρρυθμίσεις με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα», τόνισε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του.

Είπε πως αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στη συνέχεια για άμεση ψήφιση. Επίσης σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ενώ αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

«Και βέβαια την καλύτερη ζωή των πολιτών υπηρετούν και τα θέματα της σημερινής ατζέντας του υπουργικού μας συμβουλίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεχωρίζοντας από το σύνολό τους το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης «με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια». Μίλησε για μια διαδικασία που διαρκεί ουσιαστικά έναν ολόκληρο αιώνα, και αυτό κάτι λέει για το πόσο έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.

Ανέφερε ότι με μια σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογείται τώρα η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, θα οριοθετηθούν οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 δημοτικές ενότητες και βέβαια με τα συγκεκριμένα μέτρα ανοίγει ο δρόμος να λυθεί το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων.

Σημαντικές είναι και οι νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που όπως είπε θα παρουσιαστούν στη συνέχεια από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

«Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και μια μεγάλη καινοτομία είναι ότι πια έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», είπε επίσης τονίζοντας ότι πρόκειται «για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο».

Υπογράμμισε ότι όλα θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Εκανε σύντομη αναφορά σε άλλα θέματα του υπουργικού συμβουλίου και τόνισε: «Να κλείσω επαναλαμβάνοντας ότι βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι Ελληνες πολίτες. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικιάς μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας, και σίγουρα πια οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων σύντομα μάλιστα, και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγησή του κάνοντας αναφορά στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια ρεύματος, συγχαίροντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός δούλεψε και έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους.

«Συνέπεια και δουλειά είναι αυτά που θα μας χαρακτηρίσουν και τον νέο χρόνο» είπε κλείνοντας, καλωσορίζοντας νέους και παλιούς υπουργούς και ευχόμενος καλή χρονιά, πρώτα και πάνω από όλα με υγεία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνεται ότι δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών (έχει προαναγγελθεί ότι θα τοποθετηθεί αύριο στην ΕΡΤ), το οποίο αποτελεί το βασικό κυβερνητικό μέτωπο των ημερών, με εσωκομματικές προεκτάσεις.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου:
– Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Οροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/Ε.Ε. σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ενωση,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Πήγη:www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Την Παρασκευή 26 Απριλίου η 4η εφαρμογή ψεκασμών για τα κουνούπια στον Δήμο Αχαρνών

Άρση της ασυλίας των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών με 285 «ναι» και ένα «όχι»

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κόμβος του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης