www.acharnespress.gr
[362226] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Π. Μαρινάκης: H στήριξη της νέας οικογένειας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα

Κοινοποίηση

Για μέτρα στήριξης των οικογενειών και αυξήσεις μισθών έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

Αν η ακρίβεια είναι η μεγάλη μάχη που δίνουμε εμείς και άλλες χώρες, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, η στήριξη της νέας οικογένειας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Το μεγάλο μας καθήκον είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η οικογένεια ήταν, είναι και παραμένει στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ», ανέφερε ακόμα ο κ. Μαρινάκης.

Όπως είπε «αν η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη μάχη που δίνουμε και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, η στήριξη της νέας οικογένειας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Η οικογένεια είναι στον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ. Ήταν, είναι και παραμένει».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η εισαγόμενη ακρίβεια. Δεν μένουμε στα λόγια, κάνουμε παρεμβάσεις, οι οποίες είναι συνεχείς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ θα τηρηθεί γιατί η αντίστοιχη δέσμευση της προηγούμενης τετραετίας τηρήθηκε στο διπλάσιο. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 20%».

Τόνισε επίσης ότι «τώρα έχουμε έναν στόχο: 950 ευρώ ο κατώτατος, 1500 ευρώ ο μέσος μισθός. Με τις μειώσεις φόρων μειώθηκε και η ανεργία».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μαρινάκη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε ένα πρόγραμμα για την οικογένεια και αυτό αναπτύσσεται είτε με μισθούς του δημοσίου, είτε με τον κατώτατο και τις τριετίες, είτε με τα επιδόματα των παιδιών. Ο Πρωθυπουργός είπε χθες στο Γαλάτσι ότι θα είναι διαρκής η στήριξη στους ανθρώπους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσοι άκουσαν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού την ημέρα που ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Σκρέκας, για να ανακοινώσουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την ακρίβεια, ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός αποτύπωσε την ουσία της πολιτικής. Η οποία ποια είναι; Αν η μεγάλη μάχη είναι- όπως το είπε και χθες στο Γαλάτσι- κατά τη εισαγόμενης αλλά και επίμονης ακρίβειας και σε εμάς αλλά και στις άλλες χώρες, το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη μας υποχρέωση, το μεγάλο μας καθήκον, η πρόκληση της πολιτικής μας, όχι μόνο για λίγους μήνες αλλά συνολικά, είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Εδώ ο πυρήνας της πολιτικής υλοποιείται από το νέο υπουργείο υπό τη Σοφία Ζαχαράκη. Όμως όλα τα υπουργεία και -ακούσαμε πριν και την υπουργό Εσωτερικών, κυρίως το οικονομικό επιτελείο- συνολικά η κυβερνητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει σε αυτήν την αντιμετώπιση. Πώς το κάνουμε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε όμως. Χθες ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Γαλάτσι. Έχει έναν εξαιρετικό Δήμαρχο…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά και επανεκλογής, που σημαίνει ότι ο κόσμος είδε το έργο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Δήμαρχος ξενάγησε τον Πρωθυπουργό. Εκεί όμως έκανε μια δήλωση και θέλω να την κρατήσετε γιατί πάνω σε αυτήν τη δήλωση στηριζόμαστε για να δούμε τι έγινε με μισθούς, με επιδόματα, με τριετίες, με όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Θα μου πείτε φτάνουν αυτά; Ποτέ δεν φτάνουν γιατί υπάρχουν ανάγκες αλλά έγινε μια αρχή. Στεκόμαστε εδώ. Εδώ και ούτω βοήσωμεν λέει ο κόσμος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι σημαίνει οριζόντια πολιτική; Και το είπατε. Προφανώς αυτά ποτέ δεν είναι αρκετά, θα κάνουμε περισσότερα αλλά χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα τι ακριβώς συμβαίνει. Στο δημόσιο έχουμε μετά από 14 χρόνια αυξήσεις μισθών. Τι σημαίνει αυτό κύριε Εκπρόσωπε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε μετά από 14 χρόνια αυξήσεις αλλά ειδικά για τους νέους και τους νέους γονείς αλλά και αυτούς που θέλουν να γίνουν γονείς έχουμε περαιτέρω αυξήσεις, το είπε και η κ. Κεραμέως πριν, για τις οικογένειες με παιδιά. Και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις οικογένειες με παιδιά είτε αφορά στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, τα επιδόματα παιδιού στο δημόσιο αυξήθηκαν και για το ένα και για τα δύο και για τα τρία παιδιά αναλογικά για να δοθεί αυτή η έμφαση. Έχουμε τις 2.000 ευρώ σε κάθε νέο ζευγάρι που αποκτά παιδιά, καταβάλλεται σε δύο δόσεις, έχουμε αυξήσεις στο επίδομα μητρότητας και για γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και για αγρότισσες πλέον για εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βγαίνει τώρα η εγκύκλιος για να πάρουν τα αναδρομικά. Βεβαίως από 24 Σεπτέμβριου που έγιναν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε επέκταση των αδειών μητρότητας αλλά και πατρότητας γιατί και οι μπαμπάδες πολλές φορές μένουν πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να κρατήσει η μάνα δύο μήνες και επτά να πάρει ο πατέρας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Οι πρωτοβουλίες όλες αυτές και του υπουργείου Εργασίας, έχουμε ένα συνολικό πακέτο ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ, με εμβληματικότερη πρωτοβουλία το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, τα είπατε πριν, το «Ανακαινίζω» και όλα τα προγράμματα αντιπαροχών ακινήτων. Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήδη πάνω από 9.000 νέοι συμπολίτες μας έχουν εγκεκριμένη αίτηση και προχωράει η διαδικασία. Κάποιοι εξ’ αυτών έχουν ήδη μπει και σε σπίτι. Είναι ένα πρόγραμμα που διπλασιάστηκε και μπήκε αυτός ο διπλασιασμός στον προϋπολογισμό. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη στήριξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ένα voucher που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις. Πρακτικά όσοι έχουν κάνει αίτηση να μπορούν να έχουν εξασφαλισμένη θέση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βασική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία απευθύνεται και στους νεότερους και στους μεγαλύτερους. Γιατί είδαμε ένα υπαρκτό τεράστιο πρόβλημα, η Ελλάδα γερνάει, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι και το βλέπω από τους φίλους μου από τους γνωστούς μου- σε λίγους μήνες γίνομαι 36, έχουμε καταφέρει με τη γυναίκα μου και μεγαλώνουμε ένα παιδί- είναι πάρα πολύ δύσκολο και για κάποιους είναι ακόμη πιο δύσκολο και από εμάς. Όμως το στοίχημα είναι να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους. Άρα, αν η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη μάχη που δίνουμε και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, η στήριξη της νέας οικογένειας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Η οικογένεια είναι στον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ. Ήταν, είναι και παραμένει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλω να το πείτε. Διότι φαίνεται και από τα επιδόματα των παιδιών. Αυξάνεται κατά 600 ευρώ…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε τα παραδείγματα. Το επίδομα για ένα παιδί από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ τον μήνα. Για δύο παιδιά πάει από τα 70 ευρώ στα 120 ευρώ. Για τρία παιδιά το επίδομα πάει στα 170 ευρώ και για τέσσερα παιδιά πάει από τα 170 ευρώ στα 220 ευρώ τον μήνα. Είναι η στήριξη των ανθρώπων που δουλεύουν στο δημόσιο και έχουν παιδί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι αύξηση εισοδήματος. Και το λέμε αυτό γιατί αυτοί οι άνθρωποι μετά από 14 χρόνια πήραν λεφτά στα χέρια τους. Και το αξίζαν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά είναι χρήματα που θα δοθούν σε ένα μέρος των καθημερινών αναγκών των παιδιών, είναι χρήματα που ενδεχομένως θα δοθούν σε ξένες γλώσσες, είναι χρήματα που οι άνθρωποι αυτοί τα έχουν ανάγκη. Είναι η πιο ιερή ανάγκη να μεγαλώσεις το παιδί σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω ότι με δύο παιδιά είναι 600 ευρώ τον χρόνο παραπάνω χρήματα και έρχεται αυτή η εξέλιξη. Όμως έρχεται και κάτι άλλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συν τις κεντρικές αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που είναι οριζόντιες και στοχευμένες αυξήσεις για θέσεις ευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη η οικογένεια να ενισχυθεί. Είναι το σωστό timing. Όταν δημιουργείται η οικογένεια και κάνει παιδιά θέλει την ενίσχυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε όμως πλέον και τις γυναίκες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, τις αγρότισσες…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι συνάδελφοι το καταλαβαίνουν. Οι γυναίκες δικηγόροι και γιατροί, οι αγρότισσες. Ήταν φοβερό ότι ουσιαστικά είχαμε γυναίκες δύο ταχυτήτων σε αυτή τη χώρα. Τώρα και οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, εννέα μήνες θα παίρνουν τον κατώτατο μισθό και αυτό ήταν μια ελάχιστη υποχρέωση του κράτους στις γυναίκες αυτές. Γιατί δεν μπορούμε να λέμε θα λύσουμε το δημογραφικό… Είπε κάτι ο Πρωθυπουργός, που νομίζω, συμπυκνώνει αυτό που ζήσαμε στη χώρα σε όλη τη μεταπολίτευση. Κάποιοι ερχόντουσαν με τον τίτλο του προοδευτικού επειδή έκαναν πλακάτ, πανό, πορείες και καταλήψεις. Δεν έκαναν τίποτα άλλο. Και όταν ήρθαν στην εξουσία έκαναν ότι έκαναν στους συνταξιούχους, στους νέους. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε, κοιτάμε μπροστά. Η προοδευτική πολιτική είναι πράξεις. Είναι πολιτικές τις οποίες έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Δεν είναι σχήμα λόγου όσα είπε ο Πρωθυπουργός. Αυτό το κρατάμε και προχωράμε με αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε στις τριετίες. Η ανεργία είναι κάτω από το 10%. Το μνημόνιο έλεγε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η ανεργία κάτω από το 10% για τρία χρόνια…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρακτικά ένα με δυο χρόνια το φέραμε μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε το εξής: Η Ελλάδα προεκλογικά έστειλε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην Ευρώπη και είπε ότι με βάση τα οικονομικά και τις αντοχές μου θα κινηθούν έτσι και οι μισθοί και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Με βάση, λοιπόν, το Μεσοπρόθεσμο, ο κατώτατος θα κινηθεί μεταξύ 820 ή 830 ευρώ, αργούμε, πάμε για τέλη Φεβρουαρίου, έτσι γίνεται πάντα. Αν λοιπόν πάμε στα 820 και υπάρχει συμπληρωμένη τριετία, 820 και 82 ευρώ, πάμε στα 900 ευρώ ήδη για το 2024. Αν πάμε για τον επόμενο χρόνο πάμε 949 ευρώ, τον επόμενο χρόνο, το 2026, πάμε στα 998 ευρώ δηλαδή έχουμε καλύψει το 950 το 2027 με βάση τις τριετίες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μένει να ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, πόσο θα πάει ο κατώτατος μισθός. Υπάρχει μία προεκλογική δέσμευση για την τετραετία στα 950 ευρώ και ο λόγος που θα τηρηθεί κ. Αυτιά είναι ότι αντίστοιχη δέσμευση της προηγούμενης τετραετίας τηρήθηκε στο διπλάσιο, ίσως και παραπάνω. Τι είχε πει το 2019 ο Πρωθυπουργός; Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό διπλάσια ως προς το ποσοστό της ανάπτυξης, το μέσο ποσοστό ανάπτυξης της τετραετίας. Το μέσο ποσοστό ανάπτυξης της προηγούμενης τετραετίας ήταν περίπου 4,5%. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 20% όχι 9% που ήταν η προεκλογική δέσμευση. Γιατί; Διότι έχουμε όλες αυτές τις κρίσεις, την εισαγόμενη ακρίβεια και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Τώρα, λοιπόν, έχουμε έναν στόχο: 950 ευρώ ο κατώτατος, 1500 ευρώ ο μέσος. Για τον κατώτατο θα έχουμε αλλεπάλληλες αυξήσεις όπως προβλέπεται, ετήσιες. Σου λέει «τον κατώτατο μισθό τον αυξάνεις με μία δική σου απόφαση, πρωτοβουλία νομοθετική όπως προβλέπει ο νόμος. Ωραία. Πως θα αυξήσεις τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα;». Πρώτα, θα τον αυξήσεις με το ξεπάγωμα των τριετιών που είναι μία πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση. Και βέβαια και η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει τον μέσο μισθό. Δεύτερον, με όλες αυτές τις σημαντικές ειδήσεις της οικονομίας. Τι είπατε πριν; Ότι έχουμε, επιτέλους, μία ανεργία, τη χαμηλότερη της δεκαπενταετίας και σε ποιοτικούς επιμέρους δείκτες έχει πέσει και για τους νέους και για τις γυναίκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μας λείπουν και τριακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φύτρωσαν αυτές οι θέσεις; Δημιουργήθηκαν μαγικά; Έγιναν καταρχάς με τις μειώσεις πάνω από πενήντα φόρων μέσα σε μία τετραετία και το οποίο συνεχίζουμε και τώρα, όπως είναι το αφορολόγητο που αυξήθηκε, οι μονιμοποιήσεις κάποιων προσωρινά μειωμένων φόρων όπως ήταν το ΦΠΑ για τους κινηματογράφους, το ΦΠΑ για τα γυμναστήρια, το ΦΠΑ για τις μεταφορές. Όλα αυτά διευκολύνουν, μειώνουν τα έξοδα των πολιτών, όλοι αυτοί οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι, με μέτρο, όπως το έχουμε πει προεκλογικά, όχι με πυροτεχνήματα που στο τέλος αυξάνουμε φόρους όπως κάποιοι άλλοι, και δημιουργούν ένα στέρεο περιβάλλον αξιοπιστίας να έρθουν άλλες εταιρείες να επιχειρήσουν στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτές οι μεγάλες εταιρείες αυξάνουν και το μέσο μισθό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν τρελάθηκαν όλες αυτές οι εταιρείες και αποφάσισαν επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθουν στην Ελλάδα. Και οι εταιρείες οι οποίες είναι στη χώρα μας, οι εγχώριες εταιρείες που συστήνονται, κάθε τρίμηνο είναι σταθερά περισσότερες από αυτές οι οποίες λύονται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και όλα αυτά συντρέχουν σε μία δύσκολη περίοδο εισαγόμενων κρίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε χθες ο πρωθυπουργός «θα είναι διαρκής η στήριξη των Ελλήνων» και για την αισχροκέρδεια «αυτή η μάχη θα συνεχιστεί». Όταν είχε έρθει εδώ προεκλογικά τον είχα ρωτήσει και μου είχε πει «πρώτα θα προχωρήσω στη μείωση των τεκμηρίων για μισθωτούς και συνταξιούχους».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι όσοι είμαστε μαζί του ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις, αλλά δεν περιμένουμε μόνο τις μετρήσεις. Βρίσκεται στους πολίτες, βρίσκεται στην κοινωνία, μιλάει με τον κόσμο και όντως αναγνωρίζει το έργο ο κόσμος και του λέει, τι άλλο πρέπει να γίνει και το ακούει και το εφαρμόζει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η εισαγόμενη ακρίβεια. Αλλά δεν μένουμε στα λόγια. Κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες είναι συνεχείς προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ θα μείνει ο πρωθυπουργός. Έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το έχει απαντήσει, χρησιμοποίησε μέχρι και τραγούδι του αείμνηστου Βασίλη Καρρά. Γιατί; Διότι αντιλαμβάνεται τη μεγαλύτερη ευθύνη και τιμή πλέον, γιατί επανεξελέγη σε δύσκολα χρόνια με το μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό είναι τιμητικό αλλά είναι και μεγάλη ευθύνη. Και θέλει να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη όπως ο ίδιος απάντησε ξεκάθαρα και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Νομίζω είναι σαφές και το απάντησε και στους πολίτες με τον καλύτερο τρόπο.

Να σας πω άλλα δύο παραδείγματα πολύ γρήγορα; Τι λέγανε την προηγούμενη τετραετία; Θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει παραπάνω έδρες. Δεν τον άλλαξε, απευθύνθηκε στους πολίτες με τον τότε υπάρχοντα εκλογικό νόμο που ισχύει πλέον και σήμερα, μετά την περιπέτεια της απλής αναλογικής, και τον τίμησαν οι πολίτες.

Τι λέγανε τώρα; Θα φέρει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο μετά τις ευρωεκλογές για να υφαρπάξει δήθεν την ψήφο των πολιτών. Τι κάνει; Όπως έχει υποσχεθεί αυτό που πρέπει να γίνει με εξήγηση και με πάρα πολύ απλό λόγο το φέρνει τους πρώτους μήνες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα το περάσει αυτό τώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι ένα σημαντικό θέμα, όπως πολύ σημαντικά είναι όλα τα υπόλοιπα που συζητήσαμε και άλλα τόσα. Σε μία περίοδο πολλών εισαγόμενων κρίσεων έχουμε πάρα πολύ μεγάλη υποχρέωση. Είναι μία υποχρέωση, θεωρώ, της πολιτείας προς τους πολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ίσα δικαιώματα σε κάποια σημαντικά ζητήματα. Εγώ αυτό που θέλω να πω, επειδή γνωρίζουν όλοι ότι είμαι από μικρός στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύω πολύ στην οικογένεια, στη στήριξη της οικογένειας, στα δικαιώματα των παιδιών. Κάνουμε δύο πράγματα που θεωρώ ότι είναι για κάποιους ανθρώπους πάρα πολύ σημαντικά αλλά, θεωρώ ότι είναι και πάρα πολύ απλά και αυτονόητα. Το ένα είναι τον πολιτικό γάμο, σε μία χώρα που υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή, δύο άνθρωποι του ιδίου φύλου να μπορούν να κάνουν ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι. Τώρα πήγαιναν στον συμβολαιογράφο, πλέον θα μπορούν να πάνε στο δημαρχείο να κάνουν τον πολιτικό γάμο, το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων χωρίς να ενοχλείται κάποιος άλλος. Πολιτικό γάμο, το ξαναλέω. Και το δεύτερο, επειδή το μεγάλο ζήτημα ξεκινά από την τεκνοθεσία ή υιοθεσία και η αλήθεια είναι ότι και εγώ μέχρι να ενημερωθώ, δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απάντησε πάντως σε πολλά στη συνέντευξη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Τώρα, ποιο είναι το σημαντικό, γιατί εμείς έχουμε καθήκον να μιλήσουμε στους πολίτες, πρώτα στους βουλευτές μας για την ψήφιση πριν καν το υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά η ενημέρωση των βουλευτών θα γίνει για ένα σοβαρό θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από αύριο ξεκινάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τη Δευτέρα, αύριο, πριν το υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, για να δούμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε, πρέπει να ακούσουν οι πολίτες για να καταλάβουν, γιατί υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία. Από το 1946 ένας άνδρας ή μία γυναίκα από μόνοι τους μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, μόνοι τους, όπως και ένα ετερόφυλο ζευγάρι. Αυτός ο άνδρας ή αυτή η γυναίκα, αν θέλουν από το 2015 μπορούν να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης. Άρα, δύο άνδρες ή δύο γυναίκες με βάση όσα ισχύουν τώρα στη χώρα μεγαλώνουν ένα παιδί. Απλά ο δεύτερος εξ αυτών δεν έχει καμία αναγνώριση, καμία νομική σχέση με το παιδί αυτό. Άρα, αυτό που λένε κάποιοι συμπολίτες μας, εγώ δεν θέλω ένα ομόφυλο ζευγάρι να μεγαλώνει ένα παιδί -το οποίο δεν το καταλαβαίνω γιατί a priori ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι ακατάλληλο ή ένα ετερόφυλο είναι κατάλληλο, όλοι κρινόμαστε στην πράξη- αλλά αυτό που λένε κάποιοι, ότι δεν θέλω να γίνεται, συμβαίνει. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι, αν ο δεύτερος που δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια έννομη σχέση με το παιδί φύγει από τη ζωή, το παιδί δεν παίρνει τίποτα από αυτόν τον άνθρωπο. Αν φύγει ο πρώτος ο οποίος είναι ο νόμιμος, ο γονέας του παιδιού, ο πατέρας του παιδιού –γιατί εμείς τις έννοιες πατέρας και μητέρα δεν τις αλλάζουμε, είναι ιερές έννοιες– τότε το παιδί αυτό κινδυνεύει να πάει σε ίδρυμα. Άρα, αυτό συζητάμε και τίποτα άλλο. Αυτά τα παιδιά τα οποία υπάρχουν δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας. Μεγαλώνουν σε αυτά τα σπίτια και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να τα επισκεφθούν και οι δύο σε ένα νοσοκομείο, αν πάθουν κάτι. Όσον αφορά τις αντιδράσεις. Κατηγορείται ο πρωθυπουργός για την αποχή που είπε. Ποιος πρωθυπουργός είναι; Είναι ο πρωθυπουργός που αυτό το νομοσχέδιο, αυτή τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς παρένθετες αλλαγές στην παρένθετη μητέρα, χωρίς αλλαγή στην ιερή έννοια του πατέρα και της μητέρας με αυτά τα «γονέας ένα και γονέας δύο» που εμείς δεν συμφωνούμε, αλλά αυτή την πολύ σοβαρή παρέμβαση, η οποία είναι αυτό ακριβώς που είπε, την εισάγει εκείνος. Όχι εκείνοι που μας κατηγορούν για μισή νομοθέτηση. Δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι αυτά. Και ζητάει από τους βουλευτές, προφανώς κυρίως της δικής μας κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και του συνόλου του κοινοβουλίου, να το υπερψηφίσουν. Τι λέει; Νομίζω κάτι που κάποιος το καταλαβαίνει πολύ εύκολα, δεν είναι πυρηνική φυσική για να μην το καταλάβει. Ότι, αν είσαι κατά, είναι καλύτερο να μην πας, να απέχεις δηλαδή, παρά να καταψηφίσεις. Νομίζω είναι απολύτως λογικό και είναι και κάτι το οποίο είναι συνεπές. Και η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές, γιατί για τους υπουργούς είπε ότι υπάρχει αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω συλλογικών αποφάσεων, είναι μία κουλτούρα της παράταξής μας για ζητήματα δικαιωμάτων. Εμείς τι θέλουμε; Εμείς δεν θέλουμε ούτε να διχάσουμε, ούτε να βάλουμε κανέναν απέναντι. Δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, όπως δεν υπάρχουν και παιδιά δύο κατηγοριών. Θέλουμε να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας. Άλλωστε και η αποχή είναι μία λύση πολλές φορές και για βουλευτές και για τους κοινοβουλευτικούς, έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε υπερψήφιση, δεν ζητάμε αποχή και το είπε ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι πότε περιμένουμε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα από τα πολλά σοβαρά νομοσχέδια, δεν είναι το μοναδικό. Όσοι με ρωτούσαν συνέχεια και στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών, μα γιατί δεν το φέρνετε, γιατί πολύ απλά είχαμε πει εντός της τετραετίας, δεν το πήραμε ποτέ πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία στη Νέα Δημοκρατία και γίνεται χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ με την κομματική πειθαρχία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έβγαλε μία ανακοίνωση και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Ρωμανός, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει αλλάξει τέσσερις ή πέντε φορές στάση περί κομματικής ή μη πειθαρχίας. Εμείς κρατάμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η επικείμενη υπερψήφιση. Ελπίζω να βγάλει και κάποια ανακοίνωση περί στήριξης και ο κ. Ανδρουλάκης και να αφήσει τις αντιπολιτευτικές κορώνες, προφανώς με τη συνείδηση των βουλευτών του όπως ο ίδιος ξέρει για το κόμμα του, αλλά να πει καθαρά, το στηρίζουμε. Γιατί φαίνεται ότι δημιουργείται όλο και μία μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτής της νομοθέτησης, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε και τι δεν κάνουμε και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι.

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Παραδίδεται το νέο προπονητήριο στο Ολυμπιακό Χωριό – “Σπίτι” των Εθνικών Ομάδων πάλης, πυγμαχίας, τζούντο

Δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) του Δήμου Αχαρνών

Ν. Δένδιας: Συνάντηση με σπουδαστές του Κολλεγίου Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα