www.acharnespress.gr
Vouli Mitsot 1024x682
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις επιτροπές της Βουλής το ν/σ για τα ομόφυλα – Την ερχόμενη εβδομάδα η ψήφισή του

Κοινοποίηση

Ευρύτατη συναίνεση, καταγράφεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά στην ισότητα, στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται, στο εάν διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ., θα επιλέξουν την αποχή ή την καταψήφιση. Αρκετές επιφυλάξεις διατυπώνονται, και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Το σημαντικό 10ήμερο για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ξεκίνησε στη Βουλή, καθώς εισήχθη στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση.

Η πρώτη τοποθέτηση έγινε από την εισηγήτρια της ΚΟ της ΝΔ, η οποία σημείωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η Ελλάδα καθίσταται η 37η χώρα που εισάγει στο εθνικό δίκαιο την επέκταση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ απλώνει “δίχτυ” προστασίας για τα παιδιά.

Όπως ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: «Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζουμε μία υπάρχουσα κατάσταση. Θέτουμε ένα πλαίσιο, ένα προστατευτικό δίχτυ κυρίως για τα παιδιά. Εμείς τώρα σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτήν τη θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών».

Σημαντική αλλαγή για την χώρα μας, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Έλενα Ακρίτα να δηλώνει πως: «Το σημαντικότερο στη συζήτηση είναι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των συνανθρώπων μας για ισότητα και να δημιουργήσουμε συνθήκες συμπερίληψης και άρσης διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη».

Τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους κατέθεσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ελληνική οικογένεια απειλείται από τις κυβερνητικές πολιτικές και την έλλειψη προοπτικών», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως: «Η αντίθεσή μας είναι η εμπορευματοποίηση στην τεκνοποίηση και τεκνοθεσία. Και δεύτερος είναι ότι με τη νομοθετική ρύθμιση υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού να έχει σχέση με τον πατέρα και τη μητέρα».

«Είναι λάθος να λέμε για δικαίωμα γιατί δεν το έχουν απ` τη φύση! Τους χορηγούμε ειδικά προνόμια. Το ετερόφυλο ζευγάρι είναι φορέας γονεϊκότητας», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βουλευτής της Νέας Αριστεράς, σχολίασε πως: «Δε μπορεί να είναι α λα καρτ σε ό,τι αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια η παρένθετη μητέρα να επιτρέπεται, αλλά στα ομόφυλα να απαγορεύεται».

Ο Παύλος Δημητριάδης βουλευτής των Σπαρτιατών, είπε: «Η οικογένεια είναι θεσμός που συντηρεί το ελληνικό έθνος, είναι ο λόγος που επιβιώσαμε ενάντια σε εχθρούς».

Ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός, ανέφερε ότι: «Καταδικάζουμε τη βεβήλωση Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα, μήπως είναι προσπάθεια εκφοβισμού ιεραρχών και εκκλησίας επειδή αντέδρασαν με σθένος στο επαίσχυντο νομοσχέδιο του ψευτογάμου των ομοφυλοφίλων»?

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, δήλωσε ότι είναι λάθος που δεν νομοθετούμε υπέρ της τεκνοθεσίας για όλους και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω για την ισότητα όλων των πολιτών.

Οι προβληματισμένοι κι οι διαφωνούντες
Το νομοσχέδιο φαίνεται να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τη στήριξη Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας εντούτοις ορισμένοι βουλευτές εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις ή και προβληματισμούς.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις αρχικές ενστάσεις. Εκτός του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα πάει σε “αποχή”, τη διαφωνία του έχει εκφράσει ανοιχτά και οι πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται μάλιστα να τοποθετηθεί από το βήμα της Ολομέλειας. Στέλιος Πέτσας και Άγγελος Συρίγος φαίνεται πως επίσης θα επιλέξουν να απόσχουν την ημέρα της ψήφισης.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο liberal.gr τόνισε πως: «Ο ρόλος της πολιτικής και αποστολή των πολιτικών και της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι να αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων. Όλων των πολιτών. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς λόγω φύλου, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, μόρφωσης, πολιτικών πεποιθήσεων, σωματικής ικανότητας, θρησκεύματος και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν δεσμεύσεις στα όρια της κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές. Παρά ταύτα, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκεται στην Κρήτη, ενώ προβληματισμό για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια φέρεται να εκφράζει και η Νίνα Κασιμάτη. Η Αθηνά Λινού που είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις φαίνεται πως θα στηρίξει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει περίπου δέκα βουλευτές -μεταξύ αυτών οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί το διήμερο 14 και 15 Φεβρουαρίου και θ’ ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Τα αριθμητικά δεδομένα στη Βουλή
Το νομοσχέδιο συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, γιατί πέρα από τη ΝΔ που το εισηγείται στη Βουλή, στηρίζουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Αναμένεται λοιπόν να λάβει 180 θετικές ψήφους. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το κυβερνών κόμμα στο ν/σ είναι ότι εισηγήτρια είναι η βουλευτής και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα που συμμετείχε και στην κλειστή ενημέρωση των βουλευτών στην Πειραιώς.

Το νομοσχέδιο μπήκε λοιπόν για συζήτηση στην Επιτροπή, συγκεντρώνοντας σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τουλάχιστον 110 θετικές ψήφους από το γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ περίπου το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα απέχει ή θα καταψηφίσει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Από αυτούς περίπου 10 βουλευτές είναι ακόμα

αναποφάσιστοι και αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην αποχή και το ΟΧΙ. Γεγονός πάντως ότι υπάρχουν ακόμα 10 μέρες συζήτησης του νομοσχεδίου μέχρι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια, χρόνος ικανός για μετατοπίσεις ή διαμόρφωση θέσης!!
Στο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Από τους 36 βουλευτές του, πληροφορούμαστε ότι μόνο δύο φαίνεται να έχουν ερωτηματικά, οπότε αν απέχουν ή καταψηφίσουν, θα είναι μικρές απώλειες σε σχέση τη γραμμή που έχει δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, δηλαδή την υπερψήφιση.

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα που η ψήφος είναι κατά συνείδηση, από τους 32 βουλευτές, 12-14 έχουν επιφυλάξεις και μάλιστα οι 8 έχουν πιο έντονες και εκτιμάται ότι θα καταψηφίσουν.

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ν/σ είναι η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη, όπως και το ΚΚΕ με διαφορετικό όμως σκεπτικό.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Εμμανουέλα Αργείτη

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Tρίωρες στάσεις εργασίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έως και τις 31 Ιανουαρίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση

Γηροκομείο Αθηνών: Κάλεσμα του προέδρου μέσω της ΕΡΤ για δωρεές