www.acharnespress.gr
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΣΑμεΑ "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2024 2030"
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρκία: Το γραφείο του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη εγκαινίασε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

Κοινοποίηση

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εγκαινίασε το νέο γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Πέρα.

Κωνσταντινούπολη — Ανταπόκριση Γιάννης Μανδαλίδης

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Σάράντα Εκκλησιών, Ανδρέας, η υπουργός Τουρισμού στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται τον κοινό στόχο, προς αμοιβαίο όφελος, για βιώσιμο τουρισμό που θα εκτείνεται καθ΄ όλο το έτος, φροντίζοντας για την τουριστική ανάπτυξη όλων των περιοχών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με την ευκαιρία μιας νέας αρχής. Ο βασικός στρατηγικός στόχος μας, όσον αφορά τον ελληνικό τουρισμό, είναι να τον καταστήσουμε βιώσιμο, δηλαδή να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο καθ΄ όλο το έτος και να διασπείρουμε τον εισερχόμενο τουρισμό σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας μας, φροντίζοντας για την τουριστική ανάπτυξη όλων των περιοχών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Αντίστοιχο στόχο έχει και η τουρκική πλευρά και αυτό είναι ένα από τα κοινά στοιχεία της τουριστικής πολιτικής των δύο χωρών που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε προς αμοιβαίο όφελος» ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην κοινή διακήρυξη για τον τουρισμό που υπέγραψε στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο διμερής τουρισμός με την Τουρκία, όπως είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία, «όχι μόνον για την οικονομική του διάσταση, η οποία είναι βεβαίως σημαντική και για τις δύο χώρες, αλλά και γιατί ο τουρισμός λειτουργεί και ως γέφυρα φιλίας και εμπιστοσύνης σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών και συμβάλλει έτσι στη δημιουργία θετικού κλίματος και στην καλή γειτονία».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη παρατήρησε ότι «το τουριστικό ρεύμα μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, και προς τις δύο κατευθύνσεις, εκτινάχθηκε από μερικές χιλιάδες τη δεκαετία του 2000 σε πάνω από ένα εκατομμύριο από κάθε πλευρά, πριν από την πανδημία, η οποία, όπως συνέβη και σε όλους τους άλλους τομείς, έβαλε φρένο στον τουρισμό και στις τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών».

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο πρόγραμμα χορήγησης επιτόπου θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους για να επισκέπτονται δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο και η υπουργός εξέφρασε την προσδοκία της ότι το αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία, προς όφελος βεβαίως και των δύο πλευρών.

Αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά του προγράμματος η κ. Κεφαλογιάννη είπε: «Το πρόγραμμα αυτό αφορά εισόδους από τη θάλασσα, μέσω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ των τουρκικών παραλίων και των ελληνικών νησιών, και δικαιούχοι θα είναι τούρκοι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους. Περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δέκα ελληνικά νησιά, αντί για επτά όπως ίσχυε την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, τα οποία είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο.

»Η θεώρηση εισόδου θα έχει διάρκεια επτά ημέρες και θα μπορεί να ανανεώνεται απεριόριστα εντός του έτους, δεδομένου ότι το νέο πρόγραμμα λειτουργεί σε ετήσια βάση, και όχι μόνον κατά τη θερινή περίοδο, όπως το προηγούμενο. Ο τούρκος τουρίστας θα μπορεί να μεταβαίνει από τα τουρκικά παράλια προς τα προαναφερόμενα ελληνικά νησιά και η θεώρηση θα του παρέχεται επί τόπου, μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας, κατόπιν, φυσικά, ελέγχου από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τέλος θεώρησης ορίστηκε στα 60 ευρώ και είναι κατά 30 ευρώ μειωμένο σε σχέση με το κανονικό, το οποίο θα αυξηθεί στα 90 ευρώ εντός του 2024».

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, «ο ρόλος της πρεσβείας μας στην Άγκυρα και των προξενικών μας Αρχών στην Τουρκία, προεξάρχοντος βεβαίως του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, και φυσικά του γραφείου του ΕΟΤ, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και της διμερούς τουριστικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, είναι ασφαλώς πρωταρχικής σημασίας». Η ίδια υποσχέθηκε ότι «το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ θα παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή και καθοδήγηση, ώστε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους».

Σε δηλώσεις της προς τους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και τον ομογενειακό Τύπο, η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι είναι ευτυχής συγκυρία ότι τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΕΟΤ συμπίπτουν χρονικά με μία νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον στον τομέα του Τουρισμού.

«Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε Κοινή Δήλωση με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Έρσοϊ, όπου αποτυπώθηκε μια πολύ καλή διάθεση για την περαιτέρω ενίσχυση και του τουριστικού ρεύματος από και προς την Τουρκία αλλά και της συνεργασίας στον τουρισμό, δεδομένου ότι αντιλαμβανόμαστε -και ο κ. Έρσοϊ και εγώ- ότι ως χώρες που είμαστε ώριμες τουριστικά θα πρέπει να συνεργαζόμαστε ενόψει και του μεγάλου ανταγωνισμού που βλέπουμε να δημιουργείτε από άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή μας. Νομίζω ότι είναι αντιληπτό ότι ο Τουρισμός είναι ένας τομέας που η συνεργασία μπορεί να έχουν αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού.

Μετά τα εγκαίνια του νέου γραφείου του ΕΟΤ, η Όλγα Κεφαλογιάννη ξεναγήθηκε στον παρακείμενο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ενημερώθηκε για την πλούσια ιστορία του.

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία – Αιχμές Κουρέτα για Αγοραστό και κυβέρνηση

Διαξιφισμοί στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη – Φάμελλου για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου περί Κράτους Δικαίου

Παραδίδεται το νέο προπονητήριο στο Ολυμπιακό Χωριό – “Σπίτι” των Εθνικών Ομάδων πάλης, πυγμαχίας, τζούντο