www.acharnespress.gr
14 12 23 East 696x392
ΑΧΑΡΝΕΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το βροχερό διήμερο και τα δηλητηριασμένα βράδια. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

Κοινοποίηση

Ενδεχομένως με τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις, κατακαθίσουν από την ατμόσφαιρα οι επικίνδυνοι για την υγεία μας ρύποι στην ατμόσφαιρα. Και πάλι όμως θα πρόκειται για κάτι προσωρινό και άνευ ουσίας και σημασίας.
Εφιαλτική γίνεται κάθε βράδυ η κατάσταση, σχεδόν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και περισσότερο σε συγκεκριμένους Δήμους, από τους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Και μόνο από την έντονη οσμή, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι προέρχεται από το άναμμα των τζακιών. Οι ρύποι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών, αλλά και διεθνών φορέων φθάνει σε ιδιαίτερα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, που σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστούν «προειδοποιήσεις υγείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι πιθανότερο να επηρεαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός». Όμως κυριαρχεί η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, τόσο του κράτους όσο και των Δήμων.

Ενδεχομένως με τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις, κατακαθίσουν από την ατμόσφαιρα οι επικίνδυνοι για την υγεία μας ρύποι στην ατμόσφαιρα. Και πάλι όμως θα πρόκειται για κάτι προσωρινό και άνευ ουσίας και σημασίας.

Όμως ήδη έχουμε αναφέρει στις προγνώσεις μας, σήμερα αναμένουμε ανεβασμένες θερμοκρασίες στους 20 βαθμούς ενώ τοπικά δεν αποκλείεται ακόμα και οι 21. Αύριο Παρασκευή η μεγίστη θερμοκρασία θα έχει μικρή πτώση, ενώ από το απόγευμα, οι καιρικές συνθήκες θα αρχίσουν να αλλάζουν. Σχεδόν από τις 21:00 θα έχουμε τις πρώτες βροχοπτώσεις, που αναμένονται να συνεχιστούν περιοδικά, μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Πιθανές είναι οι βροχοπτώσεις τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Λίγες είναι οι πιθανότητες για ποτιστική βροχόπτωση την Κυριακή. Σαφώς προκύπτει ότι η πιο επικίνδυνη ημέρα για βροχοπτώσεις θα είναι το Σάββατο και μάλιστα από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αλλά η περιοδικότητα μας κάνει να αισιοδοξούμε πως δεν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Πάντως κάποια στοιχεία δείχνουν έντονη βροχόπτωση και το βράδυ του Σαββάτου στη Φυλή. Ιδιαίτερα πιθανές είναι γενικά οι καταιγίδες αργά του βράδυ της Παρασκευής.

Από το πρωί του Σαββάτου, θα αρχίσει να πέφτει και η θερμοκρασία και η μέγιστη της ημέρας δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς. Και μέχρι τα μεσάνυχτα, η ελαχίστη θερμοκρασία θα έχει πέσει στους 8 βαθμούς και τοπικά παρακάτω. Την Κυριακή, η πτώση θα συνεχιστεί με τη μεγίστη στους 10 βαθμούς και την ελαχίστη στους 5 με 6 βαθμούς. Τη Δευτέρα η ελαχίστη αναμένεται να είναι κοντά στους 5 βαθμούς, ενώ η μεγίστη θα αρχίσει δειλά δειλά να ανεβαίνει, αλλά δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς.

Την Παρασκευή, οι άνεμοι θα πνέουν Νότιοι και προς το μεσημέρι αναμένεται να ενισχυθούν. Το Σάββατο θα στραφούν σε Βόρειους, και η έντασή τους θα φθάσει τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ. Μερικώς εξασθενημένοι θα είναι την Κυριακή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, έρχεται χιονοεισβολή από τα Βορειοδυτικά. Και μέχρι το μεσημέρι της επομένης, οι χιονοπτώσεις θα έχουν φθάσει στους ορεινούς όγκους της Βόρειας Πελοποννήσου, αλλά σε μεγάλα υψόμετρα. Στον Παρνασσό, οι χιονοπτώσεις θα είναι από τα 1000 μέτρα. Μεγάλες είναι οι πιθανότητες για ασθενή χιονόπτωση στις κορυφές του Κιθαιρώνα από τα 1400 μέτρα και πάνω. Για την Πάρνηθα, με τα τελευταία στοιχεία δεν φαίνεται κάτι. Και όπως επισημάναμε χθες, το επίπεδο παγοποίησης, θα είναι μεν στα 1000 μέτρα, αλλά εκείνη την ώρα δεν θα υπάρχει υετός.

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα

­Και πάλι στα ύψη οι ρύποι, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Άνοδο είχαμε όπως πάντα από τις 17:00 μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, που άρχισαν να πέφτουν. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 26,8 (21,5 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 35,9 (16,8 χθες).

Η θερμοκρασία στις Αχαρνές την Παρασκευή, θα κυμανθεί από 13 με 19 βαθμούς τοπικά. Στο Ίλιον 15 με 20 βαθμούς. Στη Φυλή 13 με 19 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς Νότιοι, μερικώς ενισχυμένοι μεσημβρινές ώρες.

Φωτό: Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα σχεδόν κάθε βράδυ, συνιστούν «προειδοποιήσεις υγείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι πιθανότερο να επηρεαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός».

14 12 23 φωτό

Φωτό1: Οι περιοχές με τους πιο ανεβασμένους ρύπους χθες το βράδυ.

1

Φωτό2. Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί.

14 12 23 φωτο2

Φωτό3: Οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις το Σάββατο.

14 12 23 φωτο3

Πήγη:doxthi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γιάννης Κεφαλογιάννης για F-35: Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας

Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας για τα 3 χρόνια από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ στο Ιόνιο

Ξεκινά την Τετάρτη 17 Απριλίου το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος από τον Δήμο Αχαρνών