www.acharnespress.gr
Tsakalotos E1707421583458 768x402
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσακαλώτος στην ΕΡΤ: «Μερικά πράγματα είναι αλήθεια, ακόμα κι αν ο Κασσελάκης το πει — Να κάνουμε αυτοκριτική για την περίοδο 2019 – 2023»

Κοινοποίηση

«Πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας για την περίοδο ’19 – ’23. Θυμίζω ότι το 2019 πήραμε 31,5%. Η μεγάλη απώλεια έγινε στην αντιπολίτευση, όχι στην κυβέρνηση», επισήμανε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη.

Ενώ πρόσθεσε: «Λέω ότι αυτό που είμαι εναντίον είναι αυτό που κόστισε πάρα πολύ στο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση, το 2019 και 2023, ενάντια στο Μητσοτάκη, χωρίς να “καθαρίζεις” ποιο είναι το στίγμα σου, χωρίς να “καθαρίζεις” σε ποιον απευθύνεσαι (…)

Δεν θεωρώ ότι το βασικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας είναι προς το κέντρο. Κάνει πάρα πολλά πράγματα σε κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά αυτό είναι η μετατόπιση όλης της πολιτικής γεωγραφίας προς τα δεξιά. Και εμείς οι αριστεροί και αριστερές πρέπει να έχουμε ένα αφήγημα για τον κόσμο. Ένα αφήγημα που λέει ότι “με άλλες πολιτικές η ζωή σου μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα και μπορούμε με αυτό το αφήγημα, με την αίσθηση του συλλογικού συμφέροντος, του δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να αλλάξει αυτή η χώρα (…)

Πρέπει να αναδείξουμε ότι η πολιτική είναι για τους πολλούς. Αυτό θα κάνει η Νέα Αριστερά – και συγχρόνως όμως είναι λίγο “κότα και αυγό”. Δεν θα φέρει τον κόσμο να συμμετέχει και άρα να απλωθεί (…) αν δεν πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος και λες αυτά που εννοείς και εννοείς αυτά που λες. Αυτό η Αριστερά το έχασε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω με τη Νέα Αριστερά μπορούμε να ξαναβρούμε το δρόμο μας».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοκριτική που πρέπει να γίνει, αναφορικά με την περίοδο ’19 – ’23, είπε ακόμη:

«Μερικά πράγματα είναι αλήθεια, ακόμα κι αν ο Στέφανος Κασσελάκης το πει ότι είναι αλήθεια. Δηλαδή όταν είπε ο Στέφανος Κασελάκης ότι άμα ήταν (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) στιβαρό κόμμα, δεν θα μπορούσε να ήταν ο ίδιος ο αρχηγός – είναι κάτι που το είπε κι αυτό είχε αλήθεια. Πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας για την περίοδο ’19 – ’23. Θυμίζω ότι το 2019 πήραμε 31,5%. Η μεγάλη απώλεια έγινε στην αντιπολίτευση, όχι στην κυβέρνηση».

Για τις συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, σημείωσε ακόμη, μεταξύ άλλων:

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είμαι υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Παλιότερα θα έχετε ακούσει που ήμουν την Ευρωβουλή με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους αριστερούς (…)».

Είπε, επιπλέον, αναφερόμενος στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια:

«Ο κόσμος αρχίζει και αντιδρά σε ένα νομοσχέδιο που είναι αντισυνταγματικό, σε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αδιαφορεί η Νέα Δημοκρατία – ουσιαστικά αδιαφορεί για οτιδήποτε είναι δημόσιο, είναι μέσα στην ιδεολογία της και είναι μια κυβέρνηση που συνεχώς χτυπάει το Σύνταγμα

(…) Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς μπορεί να έχουν μια άποψη για τους πλούσιους (…) Οι πλούσιοι μπορούν να έχουν ρόλο μέσα στο πανεπιστήμιο, να έχουν δηλαδή μεγαλύτερο ρόλο από μια κυβέρνηση ή τους πανεπιστημιακούς, την πανεπιστημιακή κοινότητα.

(…) Υποτίθεται ότι έχουμε ένα φοβερό success story, ότι η οικονομία μας πάει πάρα πολύ καλά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την Οικονομία – και τώρα το έχουμε ξεπεράσει αυτό και πάνε όλα πολύ καλά, ότι η οικονομία μας πάει καλά, αλλά δεν επενδύουμε στα πανεπιστήμια. Δεν φεύγουμε από την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πόσο πληρώνουμε ανά φοιτητή; Πόσο έρευνα μπορεί να γίνει;».

Αναφερόμενος στο στίγμα για διαφοροποίηση, που όπως είπε, δίνει η Νέα Αριστέρα, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Το στίγμα της διαφοροποίησης το δείξαμε με τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς, όπου είχαμε πολύ διαφορετική στάση και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ. Το δείξαμε στην επιστολική ψήφο. Θα φανεί καθώς πηγαίνουμε στο πρόγραμμά μας ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική άποψη. Τι σημαίνει αναπτυξιακό κράτος; Πώς διαβουλεύεται αυτό το αναπτυξιακό κράτος; (…)».

Πήγη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Κασσελάκης προσκάλεσε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο σπίτι του στις Σπέτσες: «Τα ΜΜΕ μιλούν για “εκδρομή”, εμείς θα έχουμε τριήμερο εργασίας»

Στις Σπέτσες η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με power point οι βουλευτές θα παρουσιάσουν θέσεις και προτάσεις – Ποιοι δεν θα λάβουν μέρος

Εκδήλωση στις Βρυξέλλες για την τραγωδία των Τεμπών: «Είμαστε η φωνή των παιδιών μας» – Δίνει το «παρών» ο Στέφανος Κασσελάκης