www.acharnespress.gr
Logo 2
ΑΧΑΡΝΕΣΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Oι Αχαρνές άναψαν τη «Φλόγα της Μνήμης» της Γενοκτονίας και έγραψαν ένα τεράστιο «Δεν ξεχνώ»

Κοινοποίηση

Με τους νέους να φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές και να σηκώνουν ψηλά τα ποντιακά λάβαρα και τους μεγαλύτερους να βουρκώνουν στο άκουσμα της ποντιακής λύρας οι Αχαρνές άναψαν για ακόμα μια χρονιά τη «Φλόγα της Μνήμης». 105 χρόνια πέρασαν μα η πόλη δεν ξεχνά τη Γενοκτονία των Ποντίων. Δεν λησμονά τις 353.000 ψυχές των προγόνων μας που εξοντώθηκαν βίαια από τον οθωμανικό εθνικισμό.

Εκατοντάδες δημότες αλλά και κάτοικοι από κάθε γωνιά της Αττικής ανταποκρίθηκαν στο φετινό κάλεσμα του Δημάρχου Αχαρνών, Σπύρου Βρεττού σε ένα τριήμερο τιμητικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Μαΐου. Το τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων που πραγματοποιήθηκε  στο κτίριο της πολύ δραστήριας Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών ο «Καπετάν Ευκλείδης» ακολούθησε μια μεγάλη πορεία προς το μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου με αναμμένα φαναράκια αλλά και κατάθεση στεφάνων, με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων και αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Πατρίδα αλησμόνητη ο Πόντος των Ελλήνων και οι Αχαρνείς, με σεμνότητα και ευλάβεια εναπόθεσαν από ένα κεράκι ο καθένας στην πλατεία και σχημάτισαν, σε μια συμβολική κίνηση ένα τεράστιο  «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Ο ποντιακός ελληνισμός δε σβήνει έτσι απλά. Κανένα τραύμα, όσο βαθύ και αν είναι, κανένας πόνος δεν μπορεί να κρύψει την ομορφιά και την αρχοντιά του. Τα παλικάρια της πόλης ύψωσαν το ποντιακό ανάστημά τους και χόρεψαν περήφανα τον ξακουστό Σέρρα.

«Η 19η Μαΐου θα είναι πάντα ημέρα τιμής. Η Γενοκτονία των Ποντίων, είναι για εμάς ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό γεγονός, μια πληγή που μετά από 105 χρόνια παραμένει ακόμα ανοιχτή. Αγκαλιάζουμε τον ποντιακό ελληνισμό που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της πόλης μας. Τους ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο στις Αχαρνές που έφεραν εδώ, τα λιγοστά υπάρχοντα τους. Δούλεψαν, πρόκοψαν στον τόπο μας και μετέφεραν από γενιά σε γενιά τις αξίες τους, κάνοντάς μας υπερήφανους» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός στον επίσημο χαιρετισμό του.

Ο ποντιακός ελληνισμός δε σταματά να φωτίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα των Αχαρνών και να αποτελεί πηγή έμπνευσης στο δρόμο προς το μέλλον. Την Κυριακή 19 Μαΐου η νέα γενιά της πόλης τίμησε με ένα ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη των προγόνων μας, αφιερώνοντας τον 10ο Αρχαιολογικό Ποδηλατικό Γύρο – που διοργανώνεται από το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ και τον Δήμο, στη μνήμη της Γενοκτονίας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου στο Μνημείο Ακριτών του Πόντου. Υπό τον ήχο του Εθνικού μας Ύμνου, οι Αχαρνείς αναφώνησαν την Αθανασία των ηρώων Ποντίων και όλοι μαζί, ενωμένοι σε μια γροθιά ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση ενός εκ των πιο άγριων εγκλημάτων στην ιστορία.

Τη διοργάνωση του Δήμου Αχαρνών τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής Βοιωτίας κ.κ Χρυσόστομος, οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος, Βασίλης Οικονόμου και Αναστάσιος Οικονομόπουλος, Στέλιος Φωτόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Σαρωνικού και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Αριστερά Πέτρος Φιλίππου, το σύνολο των Αντιδημάρχων, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη του εκκλησιαστικού σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής

Δωρεάν Rapid Test την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου από τον ΕΟΔΥ στο Δημαρχείο Αχαρνών

Σ. Κασσελάκης: Στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού