www.acharnespress.gr
3c5456d8 Fcd9 4b45 B550 0842871ca376
ΕΛΛΑΔΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

SOS από τους διευθυντές για τα σχολεία: Ζητούν άμεσα ελέγχους στα κτίρια και πιστοποιητικά – Ανησυχία για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κοινοποίηση

Το σημαντικό θέμα της καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων και της ασφάλειας μαθητών και διδασκόντων, ενόψει έναρξης της σχολικής επαναφέρουν οι διευθυντές των σχολείων. Η της πτώσης της ψευδοροφής στην αίθουσα της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα πρίν από λίγες μέρες αλλά και τα κατά το παρελθόν περιστατικά φωτιάς, τα χαλασμένα καλοριφέρ, η έλλειψη φωτισμού, οι διακοπές ρεύματος κ.α , ανάγκασαν τους διευθυντές να στείλουν σχετική επιστολή στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών ζητώντας:

1.Nα γίνει άμεσα ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας.

  1. Να εκδοθούν Πιστοποιητικά καταλληλότητας.
  2. Πιστοποιητικά Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης.
  3. Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας και
  4. θέσπιση Μητρώου Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων, για όλα τα σχολικά κτίρια.

Είναι γεγονός ότι τα σχολικά κτίρια «υποφέρουν» από μακροχρόνιας έλλειψη συντήρησης με αποτέλεσμα διαρκώς να έχουμε επικίνδυνα περιστατικά για τη ζωή των παιδιών και των εργαζομένων. Η κατάρρευση οροφών, οι πλημμυρισμένες αίθουσες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο με αποκορύφωμα την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού σχολείου Σερρών το 2022 και τον τραγικό θάνατο 12χρονου μαθητή. Η έκρηξη έγινε την ώρα του διαλείμματος. Η πόρτα πετάχτηκε 40 μέτρα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού και να τον τραυματίσει θανάσιμα. Τραυματίστηκαν δύο ακόμα παιδιά, έξι και έντεκα ετών.

Η ανακοίνωση των Διευθυντών
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή το γεγονός της πτώσης της ψευδοροφής στην αίθουσα της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα, η οποία είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και κάτω από την οποία για πολλούς μήνες μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν μάθημα, και ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, επαναφέρει για μια ακόμα φορά, το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της ασφάλειας των σχολικών κτηρίων, και έχει να επισημάνει τα εξής:

  1. Εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών στο χώρο των σχολείων, καθώς το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε πολλά παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, τα οποία είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ελλιπούς συντήρησης των σχολικών κτηρίων.
  2. Καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για:

α. Έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας, Πιστοποιητικού Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης, Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας και θέσπιση Μητρώου Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων, για όλα τα σχολικά κτήρια.

β. Ουσιαστικό προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας και όχι μόνον οπτικό,(στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κ.λπ.), το συντομότερο δυνατόν, από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ Α.Ε., σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, και πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων σε όλα όσα διαπιστωθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αρμοδιότητα βελτίωσης και συντήρησης των Σχολικών Κτηρίων ανήκει στους Δήμους.

Συγκεκριμένα:

1) Άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, παρ. 1 τομέας στ , αριθ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τ. Α’) σύμφωνα με το οποίο στην αρμοδιότητα των Δήμων και Κοινοτήτων υπάγονται «1. Η κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτιρίων».

2) Άρθρο 5 του Ν.1894/1990 παρ. 1 (ΦΕΚ Α’,110), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 άρθρου 31 Ν. 2009/1992 (ΦΕΚ Α’ 18) και σύμφωνα με το οποίο «Η κινητή και ακίνητη περιουσία των εφορειών όλων των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα σχολικά κτίρια, για τα οποία έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής, με τα οικόπεδά τους, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στην περιφέρεια στην οποία βρίσκονται τα αντίστοιχα ακίνητα».

ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία – Αιχμές Κουρέτα για Αγοραστό και κυβέρνηση

Με επιτυχία διεξήχθη το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Αρωγή»

Παπαστεργίου στην ΕΡΤ: Νωρίς μέσα στο 2024 έρχεται ο προσωπικός αριθμός – Πότε θα μπει το internet στο μετρό