www.acharnespress.gr
ΙΛΕΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 8 696x464 1
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο της ΙΛΕΑ για τους Μενιδιάτες, Χασιώτες και Σαρακατσάνους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς

Κοινοποίηση

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού με την Ιστορία η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών (ΙΛΕΑ) καθώς και άλλοι Σύλλογοι και Φορείς των Αχαρνών πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου 8 Ιουλίου, το ετήσιο μνημόσυνο για να τιμήσουν τους Μενιδιάτες, Χασιώτες και Σαρακατσάνους που δολοφονήθηκαν, τον Ιούλιο του 1944, από τους Γερμανούς στην Πάρνηθα.

Γι΄άλλη μια χρονιά ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ Γιώργος Φυτάς υποδέχτηκε τον κόσμο που ανέβηκε στην Πάρνηθα, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας για να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες μιας εποχής που είναι συνυφασμένη με φρικαλαιότητες, βαναυσότητες και αίμα.

Η Συλλογή των πληροφοριών έγινε από αυτόπτες μάρτυρες και απογόνους των αδικοσκοτωμένων, από επιτόπιες επισκέψεις και από ενδελεχή έρευνα σε αρχεία.

Το έγκλημα των Γερμανών έγινε μεταξύ του 23ου και του 24ου χιλιομέτρου του δρόμου της Πάρνηθας, σε μια περιοχή που υπήρξε ανέκαθεν ειδυλλιακή, ευλογημένη και πολύ αγαπημένη στους Μενιδιάτες προγόνους μας, λίγο πιο πάνω από το Μετόχι της Μονής της Αγίας Τριάδας της Πάρνηθας, με τον Προφήτη Ηλία και κυρίως τον χιλιόχρονο Άγιο Νικόλαο με τα κελιά του και τα πανηγύρια του – ακόμα και μέσα στην Τουρκοκρατία.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη παρούσα στο Μνημόσυνο

Παρούσα στο Μνημόσυνο όπως και πέρυσι η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη η οποία έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τις Αχαρνές αλλά και με την ΙΛΕΑ, την οποία είχε επισκεφτεί πριν λίγους μήνες και είχε ενθουσιαστεί με τη δουλειά και το μεράκι των ανθρώπων της.

Στο ετήσιο Μνημόσυνο ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός

Στο μνημόσυνο έδωσε το “παρών” και ο Δήμαρχος Αχαρνών μαζί με μέλη της δημοτικής αρχής και της παράταξής του. Στις δηλώσεις δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κ. Ζαχαράκη για την παρουσία της και φυσικά αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της ημέρας για τις Αχαρνές.

«Ημέρα ιδιαίτερη, γεμάτη συγκίνηση η σημερινή: Στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, στην Πάρνηθα τελέστηκε το καθιερωμένο πια Τρισάγιο στη μνήμη των Μενιδιατών, Χασιωτών, Σαρακατσάνων προγόνων μας που εκτελέστηκαν στη γερμανική κατοχή.

Ανέκαθεν οι Μενιδιάτες ήταν μπροστάρηδες στην υπεράσπιση της Πατρίδας μας, μάχονταν για τα ιερά και τα όσια, για την ελευθερία. Αξίες που οφείλουμε και εμείς να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Ευχαριστώ την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Sofia Zacharaki που μας τίμησε με την παρουσία της και βέβαια την ΙΛΕΑ και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους των Αχαρνών για τη συμμετοχή τους στο σημερινό μνημόσυνο.».

Ανάμεσα στον κόσμο διακρίναμε τους Αντιδημάρχους Μιχάλη Βρεττό και Δημήτρη Κωφό, τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους Βασιλική Καβαλλάρη και Δημήτρη Δαμάσκο, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Οδυσσέα Καμπόλη και πολλούς ακόμα…

doxthi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Α. Κοτσακάς στο Πρώτο για εκδήλωση “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος”: Δεν ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάει – Θα ήταν αμετροέπεια

Δωρεάν Rapid Test την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου από τον ΕΟΔΥ στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων

Α. Γλαβίνας στο Πρώτο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Δεν θα δημιουργήσουμε προσκόμματα-Θετική η κατεύθυνση του νόμου-Συμφωνούμε και εμείς